FÖNSTERBYTE VILLA

Patrik ser bättre ut sedan han bytte fönster.

När Patrik funderade på att byta fönster till sitt hus i Rönninge, söder om Stockholm, tog han det kloka beslutet att anlita professionell hjälp till att både välja fönster och utföra arbetet. För de fönster som skulle bytas på framsidan av huset kom vi, tillsammans med Patrik, fram till en fönsterlösning med mycket ljusinsläpp. Stilen vi valde blev överljus som dels passade med taklutningen på huset, men som också förstärkte helhetsintrycket.

Alla bitar på rätt plats ger harmoni för själen. Lite så är det även för ett glasmästeri. Ett sobert balkongparti till vänster och ett passande fönsterparti till höger samt ett täcklock som sammanbinder dessa på ett vackert sätt bidrar verkligen till en ljuvlig sinnesstämning. Eller som vi på fackspråk brukar säga; ”Ett väl utfört arbete med anslutningar som funkar till hundra procent.”

Det är viktigt att all montering sker i rätt ordning. Inte minst när man ska byta fönster. Dessutom måste alla anslutningar som till exempel fasad och fönsterbleck passa ihop. Det glas som föll oss i smaken blev detta treglasfönster som har ett lågt u-värde. För du vet väl att ju lägre u-värdet är på glaset desto bättre kan det hålla kylan borta?

Planering är A och O. Patriks fönsterlösning över diskbänken är ett utmärkt exempel på det. Det öppningsbara fönstret till vänster gör det enkelt att vädra och det fasta liggande fönstret till höger sprider ljus över diskbänken trots sin placering under skåpen. Lysande, eller hur?

I ett hörn av varje lägenhet fanns också ett större fönsterparti. Samtliga fönster fick en omgång med nya lister och foder på insidan, och utsidan blev aluminiumklädd. Resultatet blev en betydligt bättre inomhusmiljö för de boende.